2014. december 14., vasárnap

Örömvasárnap - Advent harmadik vasárnapja






Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap, az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. 



Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése. 


A hagyomány szerint ezen a napon történik az elsőáldozásra készülők bemutatása a közösségnek. Liturgikus keretek között életük első szerződését írják alá, amelyben a szülők, nagyszülők, keresztszülők, hitoktatók és a hívők közössége előtt megígérik, hogy komolyan készülnek az elsőáldozásra. Ekkor fehér kokárdát kapnak, amely a szentmisék alkalmával figyelmezteti a közösséget: ne felejtsenek el imádkozni a legkisebbekért.
 

A mi környékünkön ezt előzte meg a Luca napi Luca-menyasszonyos beavatás.A fehér leples Luca-menyasszony fehér tollakból font kalácskenővel megsimogatja a kicsik arcát.Úgy tartják,hogy a tollak az angyalok szárnyaiból hullnak alá Advent idején. 









A biztos hatás érdekében varázsigéket is mormolnak rá,a tollakat az ég felé tartva kérik:”Jóság tollakba,rossz-nyavalya pokolba!”











A Luca napi hangoskodások a gonosz elkergetését hívatottak szolgálni,ezért használnak zörejt keltő hangszereket.









Számomra elbűvölő,hogy őseink a régi „ősvallás” elemeit milyen természetességgel ötvözték az „újabb” egyházi szokásokkal!Őszintén hittek abban,hogy a kimondott szónak teremtő ereje van,ezért a legfontosabb ajándéknak a jó kívánságot tartották.
Érdemes lenne követnünk példájukat!



                               
                   Hozzon néktek fényességet,boldogságot,reménységet,

                        A bajokra orvosságot,házatokra vidámságot,

                        Jó aratást,bő termést,legyen áldás,békesség!



 













 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése