2011. január 27., csütörtök

Nap,Hold,Csillag megszabadítása

A magyar népmese Maci csoport általi feldolgozása:

Hol volt,hol nem volt,még az Óperenciás tengeren is túl,élt egy öreg király.Volt 3 leánya:a legidősebb Nap,a középső Hold,a legkisebb Csillag.










A palotához közeli mezőn élt egy öreg juhász.Neki 3 fia volt.A legidősebb Illés a középső Péter a legkisebb Áron.










Gyönyörködtek a juhászlegények a mezőn játszadozó királylányokban.













Összemelegedtek,egymásba szerettek.












Mindegyik királylány kendőt ajándékozott kedvesének,s így szólt:-Én a tiéd,te az enyém,ásó-kapa válasszon el minket egymástól!
Eldöntötték hát a juhászlegények,hogy megkérik a lányok kezét az öreg királytól.







Az öreg király méregbe gurult és így szólt:-Királyfiaknak neveltem a lányaim,nem szegény juhászlegénynek!Sose adom hozzátok őket!A legények bánatosan hazaindultak.









Útközben hazafelé az árok parton egy rozzant csikót láttak.A lába pókos volt,a háta girhes,látszott rajt,hogy hálni jár belé az élet.
Szánakozva nézegették,mikor a csikó megszólalt.









Adj ennem!-szólt a csikó Illésnek,a legidősebb fiúnak,aki megetette frissen szedett fűvel.














Adj innom!-szólt a középső fiúnak Péternek,aki megitatta forrásvízzel.









Csutakolj meg!-szólt a legkisebb fiúnak Áronnak.És lássatok csodát,ahogy a fiú csutakolta,kiegyenesedett a pókos lába,széppé vált a girhes háta,olyan gyönyörű paripa lett,hogy a király ménesében sem volt különb.









De nem ám egyszerű paripa volt,hanem táltos.Hármat dobbantott a lábával,s a földből kinőtt 3 varázsvessző.Ezeket jótettük miatt a legényeknek adta,s mondta ez a sújtó-vessző segíteni fog ellenségük leküzdésében.







Ezalatt a király várába sárkányok törtek be és elrabolták a királykisasszonyokat.Sötétség borult a világra.A három juhászlegény nem láthatta mátkáját az égen sem ezért elhatározták,elmennek az öreg királyhoz,megkérdezik mi történt kedveseikkel.










Sötétben tapogatózva,nagy nehezen eljutottak a királyhoz,aki gondterhelten elmondta,hogy lányait sárkányok rabolták el.











Napot a vörös sárkány.













Holdat a sárga sárkány.












Csillagot a zöld sárkány.








Nem sokat tanakodtak a legények.Azonnal kedvesük megszabadítására siettek.A vak sötét miatt csak lassan haladhattak,de egyszer csak távoli derengő fényt láttak.Ez az én mátkám:Csillag-mondta Áron,megismerem a fényéről.Megérkeztek a zöld sárkány birodalmába.



Áron fellépett a zöld-hídra,egyből megszólaltak a csengők,és jött a zöld sárkány.Áron megérintette a táltostól kapott sújtó-vesszővel,amitől a sárkány földre roskadt,de már kezdett feltápászkodni.Ekkor elővette a mátkájától kapott kendőt,megtörölte vele arcát,és új erőre kapott.Derékon ragadta a sárkányt és úgy földhöz teremtette,hogy ott is maradt.Kiszabadult Csillag,már könnyebben haladtak,mert az úton ő világított.







Így érkeztek a sárga sárkányhoz.Itt Péter ismerte fel mátkája a Hold fényét.Fellépett a sárga hídra,megszólaltak a csengők,s már jött is a sárga sárkány.Péter megsuhintotta a táltos lótól kapott vesszővel,de nem győzte így le.Ekkor elővette mátkájától kapott kendőjét,megtörölte arcát és százszor erősebb lett.A sárkányt földhöz sújtotta,el is pusztult a gonosz pára.Kiszabadult Hold,már ketten világították az utat Csillaggal.




Így érkeztek a vörös sárkányhoz,akinél Nap raboskodott.Illés fellépett a vörös hídra,megszólalt a csengő,s jött a vérengző vörös sárkány.Illés megérintette a sújtó-vesszővel,de csak kicsit roskadt meg.Kapta mátkájától kapott kendőjét,beletörölte arcát,s ezerszer erősebb lett,mint előtte.Derékon ragadta a sárkányt,s úgy földhöz teremtette csak úgy nyekkent.Kilehelte lelkét a gonosz.A legények a három kiszabadított lánnyal elindultak haza az öreg királyhoz.




Az öreg király nagyon megörült lányainak.
Hálából a juhászlegényeket királyfivá koronázta,már nem volt akadálya a menyegzőnek.













Nagy lakodalmat csaptak,s még máig is élnek ha meg nem haltak.Holnap legyenek a ti vendégeitek!












Itt a vége dülleje,kuporodjál melleje!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése