2011. november 18., péntek

A játék csodálatos


A játék csodálatos, mert észrevétlenül repít a valóságból a képzelet világába. Miközben pedig elvarázsol, új ismeretekhez juttatja a gyermekeket, ezáltal segít felfedezni a Világot. 

A játék csodálatos, mert nagyszerű lehetőséget biztosít a személyiség megismerésére. Amiről a jólnevelt pici ember soha nem beszélne vagy nem tenne mert nem illik, mert szégyelli, mert jó gyerek ilyet nem mond, nem tesz stb., azt nagyszerűen kiadhatja magából játék közben. A figyelmes szülő, pedagógus pedig veheti a jelzéseket, amit a gyermek ilyen formában adhat a tudomására. 

A játék csodálatos, mert igen hatékony nevelési módszer is lehet. Kiváló kommunikációs eszköz szülő és gyermek között. Hiszen nem csak jelzéseket vehetünk a kicsi játéka során, hanem a játék részeseként különböző szituációkat teremthetünk, és ezeken keresztül taníthatjuk is őt. 

A játék csodálatos, mert segít a szociális fejlődésben. A közös játék során az apróságoknak együtt "kell" működniük, mások kívánságait is figyelembe kell venniük, és a saját érdekeiket is meg kell védeniük. Könnyedén, gördülékenyen tanulják meg az együttélés módját. 

A játék csodálatos, a legártatlanabb módja lehet az agresszió megélésének, különösen igaz ez a mozgásos játékok esetében. (Természetesen nem az egymás ellen vívott csatákra gondolok.) 

A játék csodálatos, mert jó hatással van összpontosításra, a koncentrációra, de az elmélyülésre, a képzelet szárnyalására is nagyszerű lehetőséget teremt. 

A játék csodálatos, mert a gyerekek igazi kis örökmozgók, játékaik során pedig a fizikai terhelés hatására a csontok teherbíróbbakká válnak, az izmok erősödnek, mozgásuk összehangoltabbá válik, ügyesednek.  A keringési, légzési rendszer szintén erősödik, javul az étvágy.

A játék csodálatos, mert általa sikerélményhez juttatható valamennyi kisgyermek, ha a megfelelő játékot választjuk számára. A dícséretekkel pedig életre szóló nyomokat hagyhatunk kicsi lelkében. 

A játék csodálatos, mert eközben egyfelől bármilyen szerepet el lehet játszani ha úgy tetszik: bárkinek a bőrébe bele lehet bújni, cselekedeteit, érzéseit átvéve. Ugyanakkor  semmilyen szerepet nem kell játszani, mert a játék szabad tér, ahol bátran adhatja magát mindenki, hiszen ez "csak játék". 

A játék csodálatos, mert hozzásegít a kudarcok, a szomorúság, vagy az elfojtott öröm szabad megéléséhez. 

A játék csodálatos, mert a leghatásosabb módszer a könnyes szemek nevetővé varázsolásához. 

Mindazoknak a szülőknek, akik szeretnék tudni mi minden zajlik éppen csemetéjükben, és minél közelebb kerülni hozzá (melyik szülő ne szeretné ezt?) azt javaslom, játszon gyermekével, és ne csak a tévét kapcsolja be neki a munkából hazatérve. Figyeljen rá játék közben! Nem véletlen a mondás: a család amelyik együtt játszik, együtt is marad!

Önfeledt, vidám gyermekszemeket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése